לכל יהלום יש 4 פרמטרים עיקריים לפיהם נקבע המחיר של היהלום. ארבעת הפרמטרים נחשבים כשפה מקובלת ומוסכמת לאורך כל היסטוריית המסחר בענף היהלומים.

כמו טביעת אצבע, כל יהלום הוא יחיד במינו ואין שני לו, הפרמטרים הם אלו שעושים חלק מההבדל – חלק מהפרמטרים נראים לעין ומשפיעים על נראות היהלום בעוד חלק מהפרמטרים לא נראים לעין אלא רק במבט דרך מיקרוסקופ. ארבעת הפרמטרים המדוברים נקראים ארבעת ה-C’s של היהלום ועליהם נפרט בכתבה זו כך שלאחר קריאת המאמר תדעו להעריך בעצמכם את היהלום אותו אתם רוצים לרכוש.

1. צבע

ה-C הראשון הוא הצבע (Color). לצבע של היהלום יש השפעה רבה על קביעת המחיר של היהלום. ככל שהיהלום לבן יותר הוא נדיר יותר. צבע היהלום מתחלק לכמה דרגות: 

  • דרגה ראשונה: D-F – יהלומים הנמצאים בדרגה הראשונה הם היהלומים הכי לבנים שיש. כשמסתכלים על יהלומים אלו רואים שהצבע שחוזר מהם הוא לבן כשלג. יהלומים אלו נקראים Colorless Diamonds.
  • דרגה שנייה: G-J – יהלומים הנמצאים בדרגה השנייה הם יהלומים שהצבע שלהם הוא לבן. ההבדל בין הדרגה הראשונה והשנייה הוא בהירות היהלום. בדרגה הראשונה היהלום הוא לבן עוצמתי ובדרגה השנייה הוא עדיין לבן, אבל בעוצמה חלשה יותר. יהלומים אלו נקראים באנגלית Near Colorless Diamonds.
  • דרגה שלישית: K-M – יהלומים הנמצאים בדרגה השלישית הם יהלומים לבנים עם גוון צהבהב. יהלומים בדרגה זו עדיין יראו טוב בשיבוץ על תכשיטים למרות הגוון הצהוב שלהם.
  • דרגה רביעית: N-Z – יהלומים הנמצאים בדרגה הרביעית הם יהלומים צהובים שלרוב ישתמשו בהם למטרות מסחריות או תעשייתיות ובדרך כלל לא ישבצו אותם על תכשיטים בשל צבעם הנמוך.

2. רמת ניקיון

ה-C השני הוא רמת הניקיון (Clarity). לפני שמתחילים לדבר על ניקיון היהלום יש דבר אחד שחשוב שתדעו: 95% מהיהלומים הם יהלומים עם הכללות כלשהם. ככל שיש פחות הכללות דרגת הניקיון של היהלום עולה. גם פה בדומה לצבע ישנה חלוקה למספר דרגות: 

  • דרגה ראשונה: הדרגה הראשונה נקראת FL/IF (באנגלית: Flawless/Internally Flawless). כאשר רמת הניקיון של היהלום נמצאת בדרגה זו, זה מעיד על כך שהיהלום הוא נדיר ביותר – הוא חסר פגמים ולכן הוא יקר מאוד. כשאתם מבקרים במשרד של היהלומן ומדברים איתו על יהלום ללא פגמים הוא יראה לכם יהלום בדרגת ניקיון F/IF.
  • דרגה שנייה: הדרגה השנייה נקראת VVS (באנגלית: Very Very Slightly Included). כאשר היהלומן מראה לכם יהלום ומציין שהוא בדרגת ניקיון VVS זה מעיד על כך שהפגמים הקיימים ביהלום הם פגמים מיקרוסקופיים בלבד ולא תראו אותם בעין בלתי מזויינת.
  • דרגה שלישית: הדרגה השלישית נקראת VS (באנגלית: Very Slightly Included). יהלום בעל פגמים זעירים מאוד שגם בהגדלה פי 10 בקושי ניתן לראות אותם. ככל שיורדים בדרגות הניקיון בדרגה השלישית, הפגם יותר נראה לעין.
  • דרגה רביעית: הדרגה הרביעית נקראת SI (באנגלית: Slightly Included). יהלום בעל פגמים זעירים שמדרג מיומן יוכל להבחין בהם בהגדלה פי 10. בדרגות הנמוכות של SI ניתן לראות את הפגמים גם ללא הגדלה.
  • דרגה חמישית: הדרגה החמישית נקראת I, (באנגלית: Included). בדרגה זו ליהלום יש פגמים שרובם נראים לעין. יהלום בעל פגמים שמדרג מיומן יוכל להבחין בהם ללא הגדלה פי 10. 

3. חיתוך

ה-C השלישי הוא החיתוך (Cut). חיתוך היהלום הוא הפרמטר בעל ההשפעה הגדולה על המחיר מבין כל ארבעת הפרמטרים. את החיתוך מבצעים על היהלום הגולמי, החיתוך הסופי מביא את חומר הגלם לצורות היהלום אותן כולנו מכירים. בעלי המקצוע בוחנים את פגמי היהלום ובודקים מהי הדרך היעילה ביותר לחתוך את היהלום ולשמור על גודל מקסימלי ככל האפשר. גם ליהלומים שכבר עברו חיתוך בשלב מסוים ניתן לעשות חיתוך מחדש במקרה הצורך ולשדרג את היהלום (חיתוך מחדש גורם ליהלום להיות קטן יותר, אבל במצבים מסויימים זה משתלם). הכוונה בחיתוך היהלום הוא בעצם  הליטוש שלו – חותכים את הזוויות של פאות היהלום עד לקבלת הזוויות האידיאליות. ככל שהזוויות אופטמליות כך החזר האור יהיה בוהק יותר. גם לחיתוך יש מספר דרגות:

1. מושלם / Excellent
2. טוב מאוד / Very Good
3. טוב / Good
4. סביר / Fair
5. גרוע / Poor

ככל שהחיתוך מתקרב לשלמות היהלום יהיה יותר נוצץ, מבריק ומלא חיים, לעומת יהלום עם חיתוך גרוע שיראה מזויף וחסר חיים. אצלנו בה.ס. יהלומים תמצאו רק יהלומים בחיתוך מושלם או טוב מאוד מכיוון שהחיתוך הוא הפרמטר הכי חשוב ביהלום ואנו רואים בו ערך עליון. יהלום בחיתוך ברמה גבוהה יראה אותו דבר בעוד עשור, לכן המלצתנו כשזה נוגע לחיתוך היהלום – אל תתפשרו.

4. משקל

ה-C הרביעי הוא המשקל (Carat). את משקל היהלום שוקלים ביחידת משקל שנקראת קרט. קרט אחד שווה ל-200 מ”ג מהמשקל המקורי. הקרט הוא הפרי של עץ החרוב, ובעבר הרחוק חשבו שלכל הקרטים שמגיעים מעצי החרוב יש אותו המשקל. בגלל ההנחה השגויה הזו השתמשו בקרטים כדי לשקול אבני חן ומכאן מגיע השם של יחידת המשקל. כמובן שגם הקרט משפיע על מחיר היהלום – ככל שהיהלום גדול יותר הוא נדיר יותר ומחירו עולה משמעותית.

חשוב לדעת!

מעבר לקרט (Carat) איתו שוקלים יהלומים ישנו עוד מושג שנקרא קראט (Karat) שהוא מונח שבעזרתו מודדים את טוהר הזהב. בטח שמעתם פעם על 14 קראט או 24 קראט. ואם לא שמעתם, נעשה לכם ספוילר: בעת קניית התכשיט, איש המקצוע ישאל אתכם כמה קראט זהב תרצו את הטבעת שלכם – שהוא שואל על קראט זהב הוא שואל בעצם כמה זהב טהור תרצו בתוך התכשיט.

עכשיו אחרי שקראתם את המאמר, תדעו איך להעריך את היהלום אותו אתם מתכננים לרכוש. אנחנו בטוחים שמצאתם לפחות פרמטר אחד שלא תהיו מוכנים להתפשר לגביו, אנחנו מזמינים אתכם לעיין בתכשיטי היהלומים שלנו ולבחור את הפרמטרים בהתאם לתקציב האישי שלכם!

אולי תאהבו גם

כל הזכויות שמורות לה.ס. יהלומים © 2022